Choruje na nią ponad 460 mln osób na świecie. Co 8 sekund ktoś umiera z powodu powikłań tej niezakaźnej epidemii XXI wieku. Obchodziliśmy właśnie Światowy Dzień Cukrzycy. Z tego powodu obalamy mity związane z chorobą i przypominamy, że łatwiej jest jej zapobiegać, niż leczyć.
To nieprawda, że cukrzyca jest chorobą zamożności i chorują na nią głównie osoby starsze. Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej średnio co trzecia osoba na świecie ma stan przed cukrzycowy, co dziesiąta już choruje, z czego połowa nie jest tego świadoma. Prawdopodobnie obecnie statystyki są jeszcze gorsze za przyczyną pandemii. Ograniczyła ona aktywność fizyczną, a pozostanie w domu sprzyjało podjadaniu i tyciu. Wzrost masy ciała związany jest z nieprawidłową glikemią, stanem przed cukrzycowym, od którego krótka droga do choroby.
Specjaliści zwracają uwagę na rolę odżywania. – Podstawę leczenia zawsze stanowi zbilansowana dieta. Jeśli zachodzi potrzeba redukcji masy ciała, zalecana jest dieta z deficytem kalorycznym, w której węglowodany zapewniają ok 45% energii. Zaleca się produkty o niskim indeksie glikemicznym i z dużą zawartością błonnika – tłumaczy dietetyczka diabetologiczna Mościckiego Centrum Medycznego Małgorzata Zyder.
Cukrzyca nie ujawnia się z dnia na dzień, to proces. Specjaliści wyróżniają trzy typy tej choroby. Generalnie jednak do jej objawów zaliczane są problemy skórne: suchość oraz swędzenie, powiązane z wysokim stężeniem glukozy we krwi, oraz zaburzenia lipidowe. Mogą się też pojawić problemy ze wzrokiem i słuchem. – Ponadto pacjenci skarżą się na rozkojarzenie, nerwowość, przemęczenie, agresję i stany depresyjne. Często odczuwają nadmierne pragnienie i apetyt – wylicza lekarz diabetolog Irena Knapik z Mościckiego Centrum Medycznego.
Sygnałem ostrzegawczym jest stan przed cukrzycowy manifestujący się podwyższoną glukozą lub wysoką insuliną na czczo. Pacjenci Mościckiego Centrum Medycznego mogą dostać skierowanie na badania analityczne, które sprawdzą te parametry od każdego z siedmiu lekarzy POZ. – Rozpoznanie cukrzycy jest prowadzone na podstawie diagnostyki laboratoryjnej krwi, pobranej z żyły. Na czczo prawidłowa wartość glikemii czyli zawartości cukru we krwi wynosi 70 do 99 miligramów na decylitr. Wynik w granicy pd. 100 do 125 tych jednostek może świadczyć o stanie przed cukrzycowym – wyjaśnia prof. Paulin Moszczyński ekspert Akademii Zdrowia Mościckiego Centrum Medycznego.
W Mościckim Centrum Medycznym funkcjonuje Poradnia Diabetologiczna, która zajmuje się leczeniem różnych rodzajów cukrzycy oraz jej powikłań. W przychodni Pacjenci są kompleksowo diagnozowani. W przypadku potwierdzenia choroby otrzymują indywidualną, szczegółową poradę, dotyczącą dalszego leczenia oraz postępowania w trakcie choroby.