Wiosenne przesilenie to wyzwanie dla mechanizmów obronnych organizmu. Zdarza się, że kondycja po zimie jest słabsza, co wynika z mniejszej aktywności na świeżym powietrzu i sposobu odżywiania.
Zimą prowadzimy siedzący tryb życia, co warto teraz zmienić. – Nie chodzi o to, by nagle stać się sportowcem wyczynowym. Dla wsparcia układu odpornościowego wystarczy niewielka aktywność fizyczna np. marszobieg lub jazda na rowerze, praktykowana choćby trzydzieści minut dziennie, minimum trzy razy w tygodniu – radzi ekspert Akademii Pacjenta Mościckiego Centrum Medycznego prof. Paulin Moszczyński.
W komponowaniu diety ważne jest dostarczanie witamin i minerałów. Zdaniem prof. Moszczyńskiego białko zwierzęce powinno stanowić jedną trzecią spożycia protein, a dzienna ilość nie powinna być mniejsza niż 1 g na kg masy ciała. Do białek pełnowartościowych zalicza się także białko sojowe i innych roślin strączkowych.
Dietę wiosenną należy wzbogacać w pierwiastki śladowe i witaminy, których brak zmniejsza naszą odporność. Dobrym źródłem witaminy C są owoce róży, czarna porzeczka, truskawki, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, chrzan, papryka, natka pietruszki, rzeżucha, zielony koperek, brukselka i kalafiory. Witamina E znajduje się w nasionach roślin oleistych, drożdżach i zielonych częściach roślin oraz w ziarnach i kiełkach zbóż. Najbogatszymi źródłami witaminy D są tłuszcze rybie, wątroba i jej przetwory, a więc tran, śmietana, masło, żółtka jaj. – Polecam spożywanie przynajmniej dwa razy w tygodniu ryb morskich, zawierających kwasy omega-3 – dodaje ekspert.
Duże ilości cynku zawierają nasiona dyni i słonecznika, otręby pszenne, cebuli, czosnek, fasola, kiełki, drożdże, grzyby, wątroby oraz herbata. Dobrym źródłem selenu prócz produktów morskich jak ryby czy krewetki są też nerki wołowe, wieprzowe i cielęce. Systematyczna konsumpcja razowego pieczywa z pełnego ziarna pokrywa zapotrzebowanie organizmu na selen. Najwięcej magnezu znajduje się w kakao, czekoladzie, soi, orzechach, otrębach i ziarnach zbóż, orzeszkach ziemnych, kaszy gryczanej, fasoli, płatkach owsianych, grochu, kukurydzy. Odporność organizmu pomagają poprawić również probiotyki – najlepiej pochodzenia naturalnego. Jogurty naturalne, kefiry, zakwas buraczany, kiszona kapusta czy ogórki to produkty spożywcze, które pomagają zwiększyć szczelność jelit, co redukuje ryzyko zapadania na infekcje.
Wzmocnieniu odporności sprzyja także wysypianie się. Układ nerwowy jest „zintegrowany” z systemem immunologicznym i hormonalnym, a wyczerpany organizm jest bardziej podatny na ataki wirusów, bakterii i innych drobnoustrojów.