Obchodziliśmy Światowy Dzień Cukrzycy. Wiele osób żyje z nią, nie zdając sobie sprawy z choroby. Jednym z celów Dnia Cukrzycy jest zwiększenie świadomości społecznej, dotyczącej objawów tej choroby. Są wśród nich: wzmożony głód i pragnienie, suchość w ustach, nagła utrata masy ciała, częste oddawanie moczu, osłabienie i łatwe męczenie się, a także drażliwość i trudności z koncentracją.
Na najczęściej występującą cukrzycę typu 2. chorują zazwyczaj osoby otyłe. Stąd aby zmniejszyć ryzyko zachorowania powinny starać się zmniejszyć masę ciała. Pomaga w tym regularna aktywność fizyczna i odpowiednio zbilansowana dieta. – Powinna być ona bogata w owoce, warzywa i błonnik, głównym źródłem węglowodanów powinny być produkty pełnoziarniste. Dobrze dobrana dieta zmniejsza ryzyko powikłań cukrzycy i w znacznym stopniu redukuje ryzyko chorób naczyniowych. Dieta cukrzycowa to nic innego jak zdrowy sposób odżywiania. Posiłki należy jeść regularnie o stałych porach. Czyli mało, a często, co w znacznym stopniu redukuje ryzyko niedocukrzenia – mówi Aleksandra Padło dietetyk Mościckiego Centrum Medycznego. W zależności od zaleceń lekarza należy spożywać do 5 posiłków w ciągu dnia. Istotnym warunkiem jest ograniczanie słodyczy, węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, czyli białego pieczywa, ryżu, płatków kukurydzianych czy miodu. Aleksandra Padło dodaje, że wśród produktów, który spożywanie należy ograniczać są także nasycone kwasy tłuszczowe, w które obfituje czerwone mięso, podroby, smalec czy oleje kokosowy i palmowe.