Akcję edukacyjną w zakresie żywienia realizuje Mościckie Centrum Medyczne w dwóch miejscowych szkołach: Zespole Szkół Technicznych oraz w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego. Młodzież bierze udział w pogadankach edukacyjnych.
Tematy związane z żywieniem są omawiane podczas spotkań z grupami, obejmującymi po dwie klasy drugie lub trzecie. Prowadzi je dyplomowana dietetyk MCM Aleksandra Padło. Omawiane tematy dotyczą problemów bliskich uczniom. Ich treść została skonsultowana z personelem pielęgniarskim szkół. Uczniowie mogą się dowiedzieć więcej o spożywaniu napojów energetyzujących, po które często sięgają młodzi ludzie, a także o ich wpływie na organizm. Omawiane są prawidłowe nawyki żywieniowe w coraz bardziej aktualnym kontekście zmniejszenia masy ciała. Otyłość to nie defekt estetyczny, lecz wymagająca leczenia powszechna choroba cywilizacyjna, która może powodować wiele powikłań zdrowotnych. Skala zjawiska rośnie. Według danych Instytutu Żywienia i Żywności polskie dzieci są zaliczane do najszybciej tyjących w Europie. Nadmierną masę ciała w 2018 miało ponad 22% dzieci i młodzieży do 15. roku życia. Natomiast z raportów opracowanych na zlecenie Ministerstwa Zdrowia wynika, że przed czterema laty nadwagę miało ponad 30 % dzieci w wieku szkolnym. Problem w znacznym stopniu nasiliła pandemia i lekcje przy komputerze. Ponieważ coraz częściej zdarza się, że młodzi ludzie decydują się na stosowanie diety wegańskiej czy wegetariańskiej, także i te sposoby odżywania są omówione podczas pogadanek. Dietetyk MCM zwraca uwagę na to, jak stosować je bez szkody dla zdrowia.