Odporność to temat bardzo aktualny w obecnym, “infekcyjnym” okresie roku. Dzisiaj podpowiadamy, jak sami możemy wesprzeć nasz układ odpornościowy.
Najlepiej dotychczas przebadanym suplementem poprawiającym funkcjonowanie układu immunologicznego jest witamina D. U większości osób stwierdza się jej niedobór, co sprzyja infekcjom. Żywieniowymi źródłami witaminy D3 są tłuste ryby morskie czy tran. Zalecana suplementacja powinna oscylować na poziomie 2000 IU, a u otyłych nawet dwukrotnie więcej. Lepiej sięgnąć po witaminę D w postaci leku, aniżeli suplementu diety. W naszym klimacie suplementacja jest obligatoryjna w porze jesienno- zimowej, ze względu na ograniczoną syntezę słoneczną przezskórną.
Warto wspomnieć o nieocenionej roli probiotyków. Jeśli suplementujemy, to najlepiej sięgać po te z grupy Lactobacillus lub Bifidobacterium, ze względu na udokumentowany, najlepszy wpływ na funkcjonowanie naszego układu immunologicznego. Oprócz suplementacji warto zadbać o odpowiednią podaż probiotyków. Najlepiej sprawdzą się kiszonki oraz nabiał poddany procesowi fermentacji, jak jogurty naturalne, kefiry czy maślanki.
Witamina C oraz β-karoten to kolejne składniki, o których powinniśmy pamiętać. Pokrycie dobowego zapotrzebowania z produktów żywnościowych nie jest trudne, więc warto wybierać ich źródła z pożywienia. Warzywa i owoce bogate w witaminę C oraz β-karoten to: natka pietruszki, brukselka, jarmuż, papryka czerwona i zielona, szpinak, kalafior, marchew, truskawki.
Przy budowaniu odporności warto wspomnieć o cynku. Lista jego właściwości jest bardzo długa, ale jedną z jego funkcji jest wsparcie układu immunologicznego. Źródła żywieniowe to: wątróbka, mięso, ciemne pieczywo oraz generalnie produkty pełnoziarniste, kasza gryczana. Badania potwierdzają, że u osób, u których doszło do infekcji suplementacja cynkiem istotnie skraca czas występowania objawów choroby.