Weryfikujemy najczęściej powtarzane mity, dotyczące relacji pomiędzy spożywaniem czerwonego wina i dostarczaniem żelaza naszym organizmom. Czy rzeczywiście wino jest najbogatszym źródłem żelaza- Czy jego spożycie pomaga w przyswajaniu tego pierwiastka- Zapewniamy, że po przeczytaniu wpisu odpowiedzi na te pytania nie pozostawią wątpliwości. A jeśli będzie inaczej, chętnie rozwiejemy wątpliwości, które można przesyłać w formie wiadomości.
Mit nr 1. Wino czerwone jest jednym z najlepszych źródeł żelaza.
Niewątpliwie alkoholowy trunek może dostarczać pewnych ilości żelaza. Jednak, czy możemy powiedzieć, że jest bogatym źródłem tego pierwiastka- Otóż 100 ml wina czerwonego dostarcza blisko 0,5mg żelaza, podczas gdy dla przykładu kakao zapewnia go około 10mg, a fasola biała niespełna 7mg. Jedno z najlepszych źródeł żelaza – wątroba wieprzowa – zapewnia prawie 19mg żelaza. Zatem przekonanie zakładające, że wino jest bogatym źródłem żelaza, jest mocno przesadzone, a zatem to MIT.
- Wino czerwone pomaga wchłaniać żelazo.
Skoro czerwone wino nie jest dobrym źródłem żelaza, to może chociaż wspomaga jego wchłanianie z innych produktów- Tutaj należy wspomnieć o tym, że wyróżniamy żelazo hemowe i niehemowe, pochodzące z produktów roślinnych i zwierzęcych, które różnią się tak zwaną wchłanialnością (biodostępnością). Związki zawarte w winie czerwonym, zwane polifenolami, powodują utrudnione wchłanianie żelaza niehemowego w naszym przewodzie pokarmowym. Z pewnością powinny mieć to na uwadze osoby cierpiące na niedokrwistość z niedoboru żelaza. Zatem powyższe zdanie to także MIT.
- Wchłanianie żelaza z wina czerwonego jest wyższe, niż z wina białego.
Wino białe zawiera nieco mniej żelaza niż czerwone, bo około 0,3 mg w 100 ml produktu. Różnica jednak nie jest znacząco duża. Pomimo to, wchłanianie żelaza z wina czerwonego jest kilkukrotnie niższe, niż z wina białego. Z czego to wynika- Może to wynikać z faktu, że wino czerwone posiada zdecydowanie wyższą zawartość polifenoli, niż wino białe. Określa się, że zawartość polifenoli w winach czerwonych jest około 10- krotnie wyższe, niż w winach białych. Trunek ten utrudnia w praktyce wchłanianie żelaza niehemowego z innych produktów, które znajdują się w naszej diecie. A zatem kolejny MIT. Dodajmy, że w zależności od gatunku wina, jakości, czasu dojrzewania czy też regionu, z którego wino pochodzi dane mogą się nieznacznie różnić.