Pierwszy krok w stronę zdrowego stylu życia stanowią świadome zakupy. Zadanie nie uławia nam duży wybór produktów i sztuczki producentów. Czym się zatem kierować, aby wybrać zdrowe i wartościowe jedzenie? Przede wszystkim nie kupujmy kierując się jedynie wyglądem produktu i uważnie czytajmy etykiety. Rozpoczynamy cykl edukacji konsumenckiej, w którym postaramy się scharakteryzować najczęściej występujące dodatki do żywności.
Technologia w zakresie obróbki, przechowywania i przygotowania żywności wciąż się zmienia. Niestety wielu producentów przedkłada ilość nad jakość, dlatego na zakupach powinniśmy być szczególnie uważni. Kupując zwykły jogurt musimy wybrać spośród przynajmniej dziesięciu rodzajów: mlecznych przetworów: owocowych, 0%, light, a każdy z logo innej firmy. Tymczasem producenci, aby sprzedać jak najwięcej wciąż realizują kolejne kampanie reklamowe.
– Także moda na zdrowy styl życia daje im wiele możliwości. Produkty oznaczone jako fit zazwyczaj są znacznie droższe, ale nie zawsze lepsze dla naszego organizmu – tłumaczy Małgorzata Zyder dietetyczka Mościckiego Centrum Medycznego. Dlatego zachęca ona do uważnego czytania etykiet. Wiele produktów zawiera konserwanty, które mają dłużej utrzymać je w przydatności do spożycia. Często na liście składu są one oznaczone dziwnymi symbolami, których wyjaśnienia brakuje. Dlatego warto zwróć uwagę na zawartość najbardziej szkodliwych substancji i znaleźć zamienniki, które ich nie zawierają.
Jednym z popularniejszych składników przemysłowej żywności jest syrop glukozowo-fruktozowy. Jest dodawany do wielu produktów zaczynając od słodyczy przez jogurty kończąc na wędlinach. – W istocie to szkodliwy dla zdrowia substytut cukru, który z punktu widzenia producentów sprawdza się w przemyśle spożywczym – ostrzega Małgorzata Zyder.
Pamiętajmy, że jedzenie powinno przede wszystkim dawać nam energię do działania, a nie zawsze produkty, które świetnie wyglądają są dobre dla zdrowia. Często – np. w przypadku jabłek z woskowanymi skórkami – zdarza się, że jest dokładnie na odwrót. Zwracajmy więc uwagę na skład, aby zapewnić sobie i własnej rodzinie zdrowie na długie lata.