Kwiaty i drzewa pyłkodajne zaczynają kwitnienie. Warto więc rozwiać wątpliwości na temat właściwości zdrowotnych miodu. Czy warto i w jakim stopniu zastępować nim cukier?
Miód, ze względu na skład, bywa znacznie bardziej słodki od białego cukru. Ale wyjaśnijmy, czy w ogóle miód jest lepszy od cukru? Miody, w zależności od czasu zbioru pyłków, wieku rośliny i wielu innych czynników, różnią się zawartością składników. Porównajmy więc dane uśrednione.
Jak wygląda rozkład witamin i samych cukrów w porównywanych produktach?
Cukier biały nie posiada żadnych, natomiast miód zawiera te z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witaminę C. Ponadto miód jest także produktem bogatszym niż cukier w składniki minerale. Zawiera sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, jod, niż cukier. Cukier zawiera niemal same cukry, nic więcej. Miód zaś, oprócz cukru w 80%, posiada także wodę i odrobinę białka. To przekłada się na niższą kaloryczność miodu, w porównaniu do zwykłego cukru. Różnica nie jest jednak znacząca, bo obydwa produkty należą do wysokokalorycznych. 100g miodu dostarcza około 320 kcal, a taka sama ilość cukru dostarcza blisko 400 kcal.
– Ale, łyżka miodu waży 25g, a łyżka cukru to około 12g. Z tego wynika, że najpewniej większą ilość kilokalorii dostarczymy spożywając miód, ze względu na jego większy ciężar właściwy. Łyżeczka miodu i łyżeczka cukru nie są tożsame wagowo, warto więc kontrolować ile pszczelego produktu dodajemy do naszych posiłków – tłumaczy dietetyczka Mościckiego Centrum Medycznego Aleksandra Padło.
Z powyższych danych wynika, że miód nie wypada tak dobrze, jak się spodziewaliśmy. Jest produktem, którego nie zjadamy dużo, a zawartość w nim witamin i składników mineralnych jest stosunkowo niewielka.
Czy coś innego może nas przekonać do dokonania wyboru? – Owszem, miód posiada nieco niższy indeks glikemiczny, niż cukier. To informacja ważna w szczególności dla osób borykających się z problemami w metabolizowaniu glukozy. Choć różnica nie jest jednak duża. Kolejnym plusem jest zawartość polifenoli, antrachinonów czy glikozydów nasercowych. To te substancje wykazują działanie przeciwzapalne i immunomodulujące – wyjaśnia Aleksandra Padło.
Choć trwają badania nad wpływem miodu na poprawienie profilu lipidowego, to wyniki nie są jednoznaczne, a wpływ miodu na wyrównanie poziomu cholesterolu czy triglicerydów jest minimalny.
Jaki miód wybierać? Koniecznie naturalny. Korzystny skład posiadają miody: gryczany, lipowy i akacjowy.