Co to jest stan zapalny? Do rozwoju jakich chorób może prowadzić? Jaka dieta może działać przeciwzapalnie? Odpowiedzi na te i podobne pytania pojawią się podczas kolejnej edukacyjnej porady zdrowotnej z cyklu Z dziennika profilaktyka w czwartek 31 sierpnia w Mościckim Centrum Medycznym.
Stan zapalny jest rodzajem reakcji obronnej organizmu. Powstaje, aby usunąć szkodliwy czynnik i naprawić uszkodzone tkanki. Zazwyczaj ulega ograniczeniu, a jego następstwem jest gojenie się ran i powrót do zdrowia. Niekiedy jednak proces przyjmuje postać przewlekłą. To stan niepożądany dla organizmu, gdyż może prowadzić do rozwoju wielu schorzeń jak: toczeń, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżyca, nowotwory, choroby Parkinsona, Alzheimera i Hashimoto a także cukrzyca typu 2.
Dieta przeciwzapalna to plan żywieniowy, który ma na celu regularne dostarczanie organizmowi niezbędnych składników, sprzyjających leczeniu chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym. Mikrobiota jelitowa stanowi ważny element układu immunologicznego. – Odpowiednio ułożony jadłospis może wiec stymulować odporność oraz sprawność w zwalczaniu infekcji – mówi Aleksandra Padło dietetyczka MCM, która poprowadzi spotkanie. Dodaje ona, że szczególnie polecane są zielone warzywa liściaste, ale też kalafior, brukselka czy brokuł. Do diety należy włączyć ponadto marchew, buraki, cebulę i fasolkę. Więcej szczegółów podczas spotkanie w Sali Konferencyjnej na pierwszym piętrze siedziby spółki przy ulicy Kwiatkowskiego 15. Początek o godz. 16:00.
Dodajmy, że partnerem spotkania jest małopolski oddział Narodowego Funduszu Zdrowia. Na stanowisku Funduszu można będzie porozmawiać z doradcami o profilaktyce i wyrobić Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego.