Nadeszła jesień, a wraz z nią dni stają się krótsze i chłodniejsze. Aby zadbać o zdrowie, warto pamiętać o zapewnieniu organizmowi odpowiedniej ilości snu, który pomaga zregenerować się i wzmocnić odporność.
Żyjemy w świecie tak wypełnionym bodźcami, komunikatami i powiadomieniami, że zdrowy, regeneracyjny sen ma coraz większą wartość dla organizmu. Dużą rolę w procesie zasypiania i budzenia odgrywa światło. Niebieskie światło, emitowane przez urządzenia elektroniczne, wpływa na rytm dobowy i na produkcję melatoniny, hormonu regulującego cykle snu. Wspływ ekranów smartfonów i tabletów często utrudnia osiągnięcie głębokiego snu, co w efekcie prowadzi do uczucia zmęczenia czy spadku produktywności. Pierwszym krokiem do poprawy tego stanu rzeczy jest zmiana otoczenia i nawyków np. wprowadzenie koncepcji sypialni wolnej od smartfonów i innych urządzeń, emitujących niebieskie światło. W ten sposób zyskujemy przestrzeń, która koi zmysły, poprawia jakość snu, sprzyja regeneracji i odpoczynkowi.
Możemy sobie pomóc także przez odpowiedni dobór diety. Produkcję melatoniny ułatwimy spożywając takie produkty jak: wiśnie, orzechy włoskie, migdały czy nasiona dyni. W wytwarzaniu serotoniny, a następnie melatoniny pomaga też tryptofan. Pomaga on regulować poziom cukru we krwi, co zapobiega nocnym przebudzaniom. Produkty bogate w ten aminokwas to między innymi drób, ryby nasiona słonecznika czy jaja. W zasypianiu mogą też pomóc węglowodany złożone, jak pełnoziarniste produkty zbożowe i warzywa np. szpinak czy bataty. Warto też zadbać o magnez, który pomaga w rozluźnieniu mięśni i redukcji stresu. Produkty bogate w ten minerał to orzechy, nasiona, banany i ciemna czekolada.