Open/Close Menu Zdrowie to podstawa !

Lato to czas na „ładowanie akumulatorów”, cieszenie się słońcem i wypoczynkiem. Wakacje są również doskonałą okazją do tego, by zadbać o zdrowie i wzmocnić układ odpornościowy, aby nas chronił w nadchodzących miesiącach. Odpowiednia dieta, aktywność fizyczna i troska o dobre trawienie to fundamenty, które pomogą poprawić ogólną kondycję organizmu.

Układ odpornościowy to złożony mechanizm, który chroni nas przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, wirusami i bakteriami. Jego rola polega na identyfikacji i neutralizacji zagrożeń. To możliwe dzięki zdolności do uczenia się i zapamiętywania niebezpiecznych patogenów. To nasza pierwsza linia obrony, której sprawność zależy od wielu czynników, w tym od trybu życia i diety. Latem, gdy nasz organizm cieszy się dostępem do świeżych owoców i warzyw, mamy wyjątkową okazję, aby wzmocnić układ odpornościowy.

Świeże produkty są bogate w witaminy i minerały, które są lepiej przyswajane przez organizm niż syntetyczne suplementy. – Szczególnie warto zwrócić uwagę na witaminę D, znaną jako „witamina słońca”. Możemy jej dostarczać nie tylko przez kąpiele słoneczne, ale także poprzez spożywanie ryb morskich, jajek, pełnego mleka i produktów mlecznych – wylicza Małgorzata Zyder, dietetyczka Mościckiego Centrum Medycznego. Dodaje też, że równie istotny jest cynk, który znajdziemy w nasionach dyni czy czosnku. Jest on kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Natomiast witaminę C, niezbędną w walce z patogenami, możemy zapewnić sobie poprzez codzienne spożywanie warzyw i owoców w ilości od 500 do 700 gramów. – Musimy pamiętać o regularnym piciu. Woda wspomaga trawienie, usuwa toksyny i pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę ciała – przypomina Małgorzata Zyder.

Regularna aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych elementów zdrowego stylu życia. Umiarkowany wysiłek, taki jak spacery, pływanie, jazda na rowerze czy nordic walking, stymuluje układ odpornościowy, zwiększając liczbę makrofagów. Neutralizują one patogeny i uszkodzone komórki w organizmie. Trzeba mieć jednak na uwadze, że – szczególnie podczas upałów – nadmiernie intensywny trening może przynieść odwrotny skutek, osłabiając naszą odporność. W ciepłe dni organizm lepiej reaguje na lekkie, świeże produkty, które mają naturę wychładzającą. Spożywanie sezonowych owoców i warzyw, nie tylko dostarcza niezbędnych witamin i minerałów, ale również wspiera naturalne funkcje trawienne i chroni przed przegrzaniem organizmu. Ważne, aby posiłki były łatwe do strawienia, zwłaszcza dla dzieci. Zbyt skomplikowane i ciężkostrawne dania mogą obciążać układ trawienny, co negatywnie wpływa na zdolność do walki z patogenami. Dlatego warto komponować posiłki w sposób prosty i przemyślany, unikać łączenia białek z produktami skrobiowymi, a zamiast tego serwować dania z dużą ilością warzyw. Najwięcej energii dadzą nam produkty świeże, jak najmniej przetworzone, takie jak świeżo zerwane owoce, warzywa, zboża czy nasiona.

Lato to doskonały czas na wzmocnienie organizmu i przygotowanie go na nadchodzące chłodniejsze miesiące. Warto wykorzystać ten czas, by zadbać o zdrowie, by budować silny układ immunologiczny, który będzie nas chronił przez cały rok.

CategoryAktualności

2016 © Mościckie Centrum Medyczne Sp. z o.o.
Realizacja: Daniel Kania
Polityka Prywatności

Skip to content