Open/Close Menu Zdrowie to podstawa !

Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak zaparcia, wzdęcia oraz przewlekłe biegunki, znacząco wpływają na jakość życia. Choć mogą mieć różne przyczyny, w wielu przypadkach dieta odgrywa kluczową rolę w radzeniu sobie z problemami. Więcej na temat można się będzie dowiedzieć podczas edukacyjnego spotkania w cyklu „Z dziennika profilaktyka” 29 sierpnia w Mościckim Centrum Medycznym przy ul Kwiatkowskiego 15. Spotkanie organizowane na Sali konferencyjnej na I piętrze rozpoczyna się o godz. 16:00.  

Jednym z najczęstszych dietetycznych czynników wywołujących wzdęcia są produkty o wysokiej zawartości fermentujących związków. – Zawierają je niektóre owoce np. jabłka, gruszki, warzywa takie jak cebula, czosnek oraz rośliny strączkowe, w przypadku nietolerancji laktozy także produkty mleczne. Należą do nich także słodziki, zawierające sorbitol i mannitol – wylicza Aleksandra Padło, dietetyczka Mościckiego Centrum Medycznego, która poprowadzi spotkanie.  Ograniczenie spożycia tych produktów może pomóc w zmniejszeniu objawów. Mogą je łagodzić napary z ziół, takich jak koper włoski czy rumianek.

Sporą część populacji dotykają zaparcia. Jednym z ważnych elementów zapobiegania im jest dieta bogata w błonnik. Pomocy może być zarówno błonnik nierozpuszczalny, obecny głównie w produktach pełnoziarnistych, warzywach i owocach, jak i błonnik rozpuszczalny, znajdujący się m.in. w owsie, jęczmieniu i lnie. Ważne jest także odpowiednie nawodnienie. Dieta powinna również zawierać fermentowane produkty mleczne: jogurty, kefiry i maślanki, które są źródłem probiotyków.

Przewlekłe biegunki mogą być wynikiem wielu czynników, w tym infekcji, chorób zapalnych jelit, nietolerancji pokarmowych czy reakcji na leki. Właściwe żywienie jest tutaj niezwykle istotne.
Ważne, by dieta była łatwostrawna i bogata w produkty, które nie drażnią przewodu pokarmowego. Zaleca się unikanie tłustych, smażonych potraw, pikantnych przypraw oraz produktów zawierających kofeinę i alkohol. Wśród rekomendowanych są takie produkty jak: banany, jabłka, ryż biały, marchew i ziemniaki. Ważne jest również uzupełnianie utraconych płynów i elektrolitów – tłumaczy dietetyczka MCM.

Chociaż przyczyny dolegliwości ze strony układu pokarmowego mogą być różnorodne, odpowiednio dobrana dieta może znacząco wspierać zdrowie układu pokarmowego. W każdym przypadku,  aby dostosować dietę do specyficznych potrzeb i stanu zdrowia pacjenta, ważne jest indywidualne podejście oraz konsultacja z dietetykiem lub lekarzem.

CategoryAktualności

2016 © Mościckie Centrum Medyczne Sp. z o.o.
Realizacja: Daniel Kania
Polityka Prywatności

Skip to content