Mosty do równowagi to wyzwanie, z którym zmaga się większość Polaków, także młodych ludzi. Temu, jak bez szkody dla zdrowia obniżyć masę ciała, poświęcone było kolejne spotkanie w cyklu „Z dziennika profilaktyka”. Udział w nim wzięli uczniowie.
Ponad połowa kobiet i dwie trzecie mężczyzn w naszym kraju ma nadwagę. Racjonalne obniżenie masy ciała należy oprzeć na właściwych nawykach żywieniowych i aktywności fizycznej. Szczególnie istotne jest kształtowanie zdrowych nawyków już w młodości. Ważne jest ograniczenie przetworzonej żywność i unikanie produktów bogatych w cukry proste, sól oraz tłuszcze trans.
– Warto zmniejszać wielkość porcji, aby ograniczyć kaloryczność posiłków. Spożywanie mniejszych posiłków, co kilka godzin, zmniejsza uczucia głodu i sprzyja utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi. Ważne także jest właściwe nawodnienie, a zdarza się, że uczucie głodu mylimy z pragnieniem. Powinniśmy, wypijać przynajmniej 1,5 do 2 litrów wody dziennie – tłumaczyła Aleksandra Padło, dietetyczka Mościckiego Centrum Medycznego, podczas spotkania.
Namawiała także do tego, aby zastanowić się nad rozumieniem swoich nawyków. Zdarza się, że jedzenie bywa reakcją na stres. W takich przypadkach warto poszukać innych form radzenia sobie z emocjami. Młodzież mogła zadawać pytania. Uczniowie byli głownie zainteresowani tym, jak konkretny plan żywieniowy dostosować do indywidualnych potrzeb i stylu życia. – Pamiętajmy, że zdrowe odchudzanie to proces stopniowy. Bezpieczne tempo utraty masy ciała to około 0,5-1 kg tygodniowo – podkreśliła specjalistka MCM. W podsumowaniu przypomniała, że na trwałe efekty pozwala to, aby nawet niewielkie zmiany utrzymać w dłuższym okresie.